Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someonePin on PinterestShare on LinkedInPrint this page

tortosa-per-web

Terra Enllà va crear l’any 2014 la primera ruta guiada a peu per la ciutat de Tortosa que aborda de manera temàtica l’època de la Guerra Civil. Anomenada ‘La Tortosa de la Guerra Civil’, la ruta incideix en uns fets extraordinaris viscuts a la capital de les Terres de l’Ebre.

Tortosa és una de les ciutats de Catalunya i de la resta de l’Estat que amb més cruesa va patir aquells anys. Fou escenari d’una terrible persecució contra religiosos i persones de classe benestant, de la crema indiscriminada de temples religiosos, de dos anys de bombardejos de l’aviació franquista, de la presència de famosos corresponsals de guerra com Ernest Hemingway, de l’evacuació total de la ciutat, dels combats dels dos exèrcits durant nou mesos de front de guerra, d’una severíssima repressió franquista i d’una reconstrucció de la ciutat que s’allargà dues dècades.

Avui són moltes les petjades físiques del conflicte i els testimonis escrits, i encara orals, del què va succeir. La ruta proposa un viatge pels fets històrics, iniciant el 1936 mitjançant un itinerari per espais significatius vinculats a la guerra: la Catedral de Santa Maria, amb el seu claustre i refugi antieri, les places de la Cinta i dels Dolors, l’església de la Puríssima -si les portes són obertes-, el convent de Santa Clara, el barri de Santa Clara, el refugi antiaeri núm.4, l’eixample modernista, la plaça de l’Ajuntament, la riba del riu Ebre i els seus ponts i el monument franquista de la batalla de l’Ebre.

La Tortosa de la Guerra Civil
Imatge de les runes de l’església dels Dolors.
La Tortosa de la Guerra Civil
Imatge de l’interior del refugi antiaeri núm.4 de Tortosa.
La Tortosa de la Guerra Civil
Imatge de l’interior del convent de Santa Clara.

L’itinerari depassa la típica visita amb guia turístic i ofereix un relat ben documentat i molt plàstic dels fets ocorreguts, gràcies al suport d’imatges, textos, diaris de l’època, documents, llibres i material audiovisual. La visita corre a càrrec dels dos guies de Terra Enllà.

Inici: Carrer Croera, a les escales de la Catedral de Tortosa.

Durada: 3h 30m

Preu: 18€/adults.

Dates: La ruta es programa, de mitjana, dos cops al mes, en dissabte i a vegades en diumenge. A banda, s’ofereix la ruta sota comanda per a grups d’un mínim de 10 persones. Més informació al 636.67.99.69

El públic objectiu de la ruta és transversal. Des del familiar fins a aquelles persones veritablement interessades en la història. Al llarg d’aquests més de dos anys de rutes, han estat centenars els visitants a la ruta, de Tortosa, les Terres de l’Ebre, arreu de Catalunya, altres comunitats autònomes i, fins i tot, d’altres països europeus. Entre tots, cal destacar els supervivents dels fets i els seus descendents directes.

Recuperació de la memòria de Tortosa

La ruta inclou nombroses anècdotes i records personals de supervivents relatats per ells mateixos o per familiars que han assisit a les rutes. En aquest camp, Terra Enllà ha mantingut entrevistes amb alguns d’ells per recollir el seu testimoni i també ha col·laborat en la recerca que alguns familars han iniciat per conèixer més aspectes del seu passat familiar.

PREMSA

La Tortosa de la Guerra Civil als mitjans de comunicació

.-‘Les cicatrius de Tortosa’ a El Periódico.– Crònica de la ruta de la Tortosa de la Guerra Civil publicada a El Periódico de Catalunya el 8 de setembre de 2014.

Les cicatrius de Tortosa
Crónica a El Periódico de la ruta per la Tortosa de la Guerra Civil